Димитър Киров

 Димитър Киров е част от легендарната петорка на пловдивските художници, творили през 60-те, заедно с Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов и Георги Божилов-Слона, които първи се изправят срещу догмите в изкуството, налагани от режима. В неговото творческо кредо неизменно съжителстват реалното, осезаемото, предметното с историко-митологичното, универсалното и националното. Темите гравитират около музиката и балета, изгорелите икони, прокрадващи се исторически и културни пластове, както и трите му любими града – Истанбул, Париж и Пловдив. Истанбул, защото там е роден, и защото, както казва самият той „е безкрайно хубав, един от най-красивите в света“; Пловдив, защото си е Пловдив; и Париж, защото е пленил сърцето му.


Картини на Димитър Киров има в частни колекции и изложени по целия свят – Русия, Германия, Япония, Ватикана и къде ли не, негови мозайки и фрески могат да се видят в обществени сгради в Пловдив, Чирпан, Ботевград, София и редица други градове, а в неговия любим Пловдив има дори площад на негово име. 


Димитър Киров – космополит, бохем, емблематична фигура за Стария Пловдив, гражданин на света. Навсякъде съпътстван от любимата Ро. Неговата муза и най-голяма любов – съпругата му, балерината Русалия Кирова. 


Димитър и Роси Кирови често са посещавали Несебър на гости на своите скъпи приятели Гриша и Любка Харизанови, споделяйки незабравими моменти на смях, веселби, вино и изкуство в дома им в Несебър, където той завинаги оставя своя отпечатък – мозайка, която и до ден днешен краси фасадата на къщата, запазвайки тези скъпи мигове край морето. 

image4

Юлиян Месса

Юлиян Месса определя стила си на работа като поетическа реалност. Рисува с маслени бои като през последните години освобождава палитрата си от тежките и тъмни тонове и се стреми да насити цветовете със светлина, да постигне ефекта на витража. Темите, към които се връща в творчеството си и които чувства лични, са морето и любимите му морски градове Несебър и Венеция; женското лице; конете, като превъплъщение на мъжкото начало; музиката. Основно място заема и тракийското изкуство, откъдето идва псевдонимът му Месса – създателят на Мессамбрия. Тракийското изкуство за него е най-ценното в историята по нашите земи и не е загубило своя блясък и до днес, а самия себе си чувства като продължител на идеите му. Вдъхновява се от старите майстори – Микеланджело, импресионистите, Дега, Реноар, Ван Гог. Стреми се да влага в работата си колкото може повече цвят, както и да създаде усещането за движение на времето, за история, която картината разказва. В творческия му процес рисунката с молив е най-важното нещо. Сутрин рисува десетки скици, които после разпръсва по пода на ателието и от тях се ражда картината. След това идва маслото, любимия му материал, който от своя страна носи изисквания и правила, справянето с които е като като танц между художника и боите. Работи над една картина докато вътрешното му чувство, самокритиката и отминалото време не му подскажат, че е готова. Творбите му имат пластове, на места са оставени да изглеждат като незавършени, само на скица, на други – преливащи от цвят. За него картината трябва да е като филм – да има и леки моменти, и екшън, и драма. А недоизказаните откъси са подарък към въображението на човека, който ще занесе картината у дома, крачка в бъдещето. Защото завършиш ли картината до последния щрих, я умъртвяваш...


Юлиян Месса има изложби в САЩ, Белгия, Франция, Германия. Негови творби са собственост на Национална Художествена Галерия, гр. София, Музей „Старинен Несебър“, частни колекции в България, САЩ, Германия, Швеция, Япония, Испания, Португалия и Белгия.

image5

Теодора Филипова

 

Теодора Филипова твори в сферата на живописта.
Работи предимно с маслени бои, но за някои от своите произведения използва специфична, разработена от нея техника, съчетаваща бои и обемни, най-вече естествени материали. Резултатът са причудливи релефи, в които вгражда пориви от сърцето си. И когато ги гледаме, виждаме частици от нашата земя и от самите нас – жива материя, вплетена в изкуството.
Тази техника, провокирана от банална моментна житейска нужда, идва в отговор на търсенето й да разчупи рамката, да излезе извън ограниченията на собствения си стил, извън личните рамки, които човек си поставя в битието и изкуството.


В работата си преминава през различни периоди на израстване. Житейската опитност я довежда до философията и нещо по-дълбоко от видимото. До други светове, където търси светлина, радост, другост, които да ни заредят с любов пред нейните картини. За нея всяка творба е флирт между автора и картината. Всякя нова творба е нова любов и всеки път й отдава съзнанието си напълно. След което я пуска на свобода, колкото и трудно да е това. Така картините стават живи и всяка е послание, което търси своя получател, своя човек. Защото хората имат нужда от живо изкуство, от цвят, не просто от картини на стените си.


Теодора Филипова има редица самостоятелни представяния в България и чужбина, както и участия в общи изложби. Но както самата тя казва, не е важно колко представяния имаш, важно е до колко хора ще достигнеш, колко хора ще докоснеш със своето изкуството.


Нейните платна са с богата вътрешна динамика и специфичен колорит, наситени с послания и настроения, които те завличат неусетно и трайно в едно ново и красиво измерение.

image6

Андон Едрев

Очаквайте скоро...

image7

Силвия Артамонцева

 Силвия Артамонцева работи в различни области – реклама и оформление на книгата, керамика, живопис. Експериментира с различни материали и композиции в различни техники, акварел, масло, пастел. Голямата й любов е керамиката, това е и завършила. Опитът с пластичните изкуства я вдъхновява да експериментира и в живописта – да търси неочаквани похвати и техники, да цени щастието от неочакваните резултати, да развива идеите си в неочаквани посоки. Нейните картини и колажи представят усещането й за границите на обозримото и безграничността на въображаемото. За границите, в които се чувстваме комфортно, и стремежът да преодолеем тези граници. Стремежът, който движи човека напред – в науката, в изкуството, носи обновяване, дава смисъл на живота. Затова в работата си тя търси новото, неизследваното – и като послание, и като изразни средства и техники. 


Силвия Артамонцева сънува своите картини, преди да ги нарисува, и вярва, че те са колкото нейно дело, толкова и дар от Твореца. В тях тя изследва невидимите светове между хората, търси онова, което ни свързва и обединява, материалното и духовното. 

image8

Ганчо Карабаджаков

 Ганчо Карабаджаков работи в областта на фигуралната живопис и монументалните изкуства. Характерна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, чрез която пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и библейски и исторически сцени. Цветовата гама, настроението и темите са типично разпознаваеми – вибриращо свежи, жизнеутвърждаващи и общочовешки. Характерни са наративният подход, детайлното представяне на композицията, яркият наивистичен колорит и закачливи сюжети. Героите му – мъже, жени, деца, кучета, котки и кози, се въртят в оригинални композиции, обичат се и се радват на живота, извън времето и пространството, а фоновете, привидно еднородни, са силно въздействащи и допълват композициите смислово. 


Ганчо Карабаджаков има над петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина и творчеството му е познато в Германия, Швейцария, Италия, Франция, Австрия, Белгия, САЩ, Турция, Гърция. Неговото изкуство създава един ярък, добронамерен и пропит от любов свят, оплетен от сладкодумни приказки за любов, странствания, веселби, срещи и раздели. 

image9

Галина Минчева

Очаквайте скоро...

image10

Ралица Бурова

 Ралица Бурова се занимава изключително с живопис и иконопис. В творчество си търси красотата, романтиката на битието, това, което се вижда само със сърце, невидимото и недоизказаното, загадката на Тайнството на живота, в цялата му палитра от багри. Картините й са съвкупност от звуците на душата във всички тоналности – от тихите тонове на съзерцанието до екзалтираното ликуване от красотата на живота. 


В натюрела й влизат морето със своята необятност, непознати хоризонти и пространства, залезът, изгревът, луните, стълбите към други светове, неразгаданата тайна на битието. Любовта и човешките отношения с цялата си палитра от цветове и нюанси, на фона на JAZZ – другият космос, който провокира към себеизразяване, разголване на душата и търсене на отговорите и красотата. 


От картините й лъха оптимизъм и непоправима романтика. Нейни творби са притежание на частни колекционери в Холандия, Италия, Гърция, Япония, Франция, Финландия, САЩ и др.
В Галерия „Павилион“ ще намерите колекция от нейни икони. 

image11

Пламен Събев

 

Пламен Събев е професионален зограф, калиграф и дизайнер. За своите творби използва подбран дървен материал, грунд, висококачествено злато, бои със свързвател от смокиново мляко и яйчен жълтък. Лаковото покритие е по старинна рецепта със специално направен лак от естествени смоли.


Композициите на Пламен Събев се отличават със задълбочено вплетени концептуални послания, като далечен отглас от мъдростта на миналото и същевременно, спазвайки традиции и канони на Православната църква. Особено впечатление правят съчетанието на топли и студени цветове, комбинация със злато и деликатно фини детайли. Репродуцира редици популярни икони – „Света Богородица с Младенеца – Умиление“, „Възкресение Христово“, „Иисус Христос – Истинска лоза“. Освен това той е автор на не дотам известни сюжети от църковната история. Като опитен изследовател в областта на историята на църковните изкуства, той прерисува от миналото и дава възможност днес отново да бъдат видени редица интересни сюжети като илюстрациите от „Апокалипсис“, „Седемте страдания на Св. Богородица“, „Видението на св. Пахомий Велики“, „Колелото на живота“ (по стенопис от 1632 г. в църквата „Рождество Христово“, село Арбанаси).


Пламен Събев е експерт по идентификация и регистрация на културни ценности като икони, стенописи, щампи, ръкописи, както и изкуствовед с над 50 научни публикации и две монографии, посветени на стари църкви и манастири и техните богатства. Негови творби са притежание на престижни колекции в Белгия, Франция, Испания, Русия, Гърция, Италия. Има три самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции.

image12

Станислава Арамова

Очаквайте скоро...

image13

Димка Ставрева

 

Димка Ставрева работи в сферата на живописта, като предпочитаната от нея техника е масло върху платно. Живее и твори в град Благоевград. Завършила евисшето си образование в Благоевград при Проф. Игнат Игнатов и е член на СБХ.  

Димка Ставрева има участияв редица национални и международни изложби и пленери. Носител ена награди „Национална изложба Яблена Арт“, Ботевград, Първа награда „Пролетен салон“,Габрово, както и на Награда зонална изложба „Струма”.

image14

Светозар Арнаудов

 Светозар Арнаудов е класически художник маринист, като предпочитаната от него техника е масло върху платно. Започва да се занимава с изобразително изкуство от ранна възраст и още тогава има самостоятелни изложби. Неблагоприятно стечение на обстоятелствата прекратява любовта му към рисуването и в продължение на 40 години той не пипва четката и боите. Остава свързан с изкуството, но само му се наслаждава като колекционер. Неотдавна негови приятели му подаряват за рождения ден бои, четки, статив и платна и натрупаното през годините вдъхновение го залива и обсебва душата и ума му. Той изоставя сериозния бизнес и се посвещава на рисуването. Обича морето, то го зарежда и вдъхновява, затова рисува само него. Затова и напуска София и се мести да живее в Бургас. Рисува спонтанно, понякога започва един сюжет, една картина, а завършва нещо съвсем различно. Докато рисува се пренася в картината, все едно е там, в морето, и се потапя в реалността – вижда откъде идва светлината, усеща вятъра, чува вълните и писъка на чайките. Затова и пейзажите му са толкова живи и реалистични.  


Светозар Арнаудов вярва, че талантът изисква много работа, затова рисува постоянно. Освен към изобразителното изкуство, има афинитет и към поезията и е организатор на Национален конкурс за поезия „Морето в мен“. Откакто възобновява работата си като художник преди две години, вече има една самостоятелна изложба в Атина и една предстояща в Берлин.

image15

Ивайло Пашкулски

 

Ивайло Пашкулски работи с живопис на дърво, графика и акварел; рисувана пластика от дърво, керамика и камък. Пластиките, които създава, са обработвани само на ръка и отшлифовани без шмиргел и абразив, и са изрисувани с акрилни бои. Те се запечатват в съзнанието не толкова като скулптури, а като каменни и дървени картини, тотеми, от които звучат вълшебни притчи. Стилът му е уникален и лесно разпознаваем, а темите са екзистенциални и гравитират около любовта, мъжкото и женското начало, отношенията човек-човек и човек-космос.


Ивайло Пашкулски е номиниран от Международния биографичен институт в Кеймбридж "Who is Who" и е включен в каталозите на института. През 1992 г. е предложен за наградата на Кеймбридж за постижение на млад автор в изкуството на 20. век. Негови картини и пластики са притежание на различни колекции в Англия, САЩ, Германия, Белгия, Португалия, Гърция и др.

В Галерия „Павилион“ ще намерите негови пластики от дърво, камък и акрил.

image16

Силвия Илкова

Силвия Илкова специализира в различни сфери на приложните изкуства като понастоящем работи основно в областта на керамиката и стъклото. Започва творческия си път в дизайна и изработването на кукли и детски играчки, а по-късно се занимава и с дизайн на дрехи. Продуцент, сценарист и художник е на любимото на поколение български деца предаване „Спукано гърне“. Топеното стъкло, или фюжън, запалва любопитството й докато е на почивка във Венеция. Когато се прибира у дома, поръчва да й направят специалната пещ, необходима за изработката му, и оттогава въображението и талантът й са пленени от магията на стъклото. Рисуването със стъкло е предизвикателство към търпението и въображението на художника, като мозайка с неизвестен край. Целият процес започва с идеята за проекта, след което от листовете стъкло се нарязват парченцата в различни цветове, от които се подрежда картината. Готовата мозайка се изпича, а процесът на изчакване да изстине в пещта е може би най-вълнуващата част – цветовете се променят, парченцата стъкло се сливат, а крайният резултат винаги крие изненади. Голямо предизвикателство за нея е изработката на огледала, превръщането им от функционална вещ в нещо повече, в орнамент, украшение на дома. Въпреки, че прави и пана в рамка, Силвия Илкова предпочита да използва свободата, която стъклото й дава да излезе извън ограниченията, да запази неправилната форма, да не поставя рамка на творбата. Теми, които най-силно я интригуват, са цветята, рибите, различните буболечки и гущери, все форми, които се разливат в пространството и, окачени на правилното място, позволяват на светлината, минаваща през тях, да даде завършващия щрих, да ги превърне от статична форма на изкуство в нещо живо, което сякаш до преди миг се е движило, но е застинало под погледа ни.


Силвия Илкова има редица общи и самостоятелни изложби в България и чужбина. Работи и над индивидуални поръчки на клиенти за декоративни интериорни и екстериорни елементи от топено стъкло и ковано желязо

image17

Христо Христов

 

Христо Христов създава монументални бронзови пластики и картини. Изкуството му е многопластово – като стилистика, естетика и културни измерения, освободено от условности и ограничения. Творбите му завладяват зрителя с типичен и разпознаваем стил, повлиян от древните релефи, но и от чисто християнските традиции. Образно-пластичният език в скулптурите и картините му се отличава с енигматични изчистени образи, знаци, кодове и релефи. В творчеството си Христо Христов често се вълнува от живота на Човека – главният герой на неговото изкуство. Фигурата, в типичната за него стилизация и форма, ни разкрива устрема на Човека, неговите мечти и въжделения, радостта от живота и движението. Пластиките му са заредени с енергия и патос, подчертаващи първичността на любимия му материал – бронза. Авторът сътворява впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения.


Любопитен факт е, че от 1997 г. Христо Христов изработва годишните награди „Спортен Икар“ на фондация „Български спорт“, а скулптурата му „По-високо от слънцето“ е символ на курорта „Златни пясъци“. Изработва наградни пластики за Европейската федерация по баскетбол FIBA, прави наградите и на баскетболния клуб „Спартак“, Москва. Негово дело са и скулптурите за Международната федерация по борба FILA.


Христо Христов има десетки успешно реализирани проекти в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Норвегия и България. В скулптурите на автора ценителите на изкуството ще открият цяла вселена от семиотични загадки, чиито корени са дълбоки и древни, а интерпретирането им – модерно и разбираемо.

image18

Миглена Петрова

Миглена Петрова е икономист по образование, но превръща хобито и мечтата си в реалност – да създава, да твори, да радва хората, чрез бижута, които със съпруга й Цветомир изработват.


Започва да прави бижута от цветя в смола преди 10 години, а през 2019 получава награда за иновативен продукт от Пловдивския панаир. Бижутата й са създадени с талант, фантазия и много работа. Всяко едно от тях е уникат и преминават през дълъг и сложен процес на изработка – като се започне от засаждането на цветята и грижите за тях, съхраняване на цветовете, обработка със специален полимер, кристална смола, полиране, шлифоване, дизайн, цялостен завършен вид на идеята, до фотосесия и представяне пред клиента.


Бижутата на Megan Flower Life са създадени за истински ценители на природната красота и ръчната изработка!

image19

Йонка Нуркова

 Йонка Нуркова специализира в сферата на дизайна и изработката на бижута. Работи основно с полускъпоценни камъни и бижутерска тел – медна, стоманена или сребърна.

 
В бижутата, които създава, използва камъни с нестандартна форма и цвят, превръщайки камъка – основен носител на добра енергия – в ярък акцент към стила.


В работата си поставя дизайнът на първо място, като често съчетава полускъпоценни камъни, стъкло и метални елементи. Бижутата й, изработени с много любов и добро настроение, придават завършен и неповторим вид на всеки тоалет. 

image20

Христина Етърска

 Христина Етърска обича да прави красиви неща с ръцете си. Предпочита естествените и природни материали, но понякога се вдъхновява и в други посоки, най-често свързани с рециклиране на нещо старо за сътворяването на нещо ново. През последните години тя се забавлява, правейки бижута от канелени пръчици и изсушен лавандулов цвят, подвързии за книги и игри с морски камъчета. Обича черно-бяла фотография, тиха музика, хубав чай, аромати. Увлича се по фотография на редки местни породи и традиционни земеделски практики. Когато не живее другаде, обитава София, а когато не е там, е навсякъде – осъществява идеи, спасява костенурки, издирва планински коне, мечтае. 

image21

Николина Димитрова

Очаквайте скоро...

image22